The coastline of Lofoten Islands

Hvordan reise til Lofoten

Lofoten er en fantastisk øygruppe som ligger i Nordland, Norge, og er kjent for sine dramatiske fjell, vakre strender og pittoreske fiskevær. Øyene strekker seg ut i Norskehavet, langt nord for polarsirkelen. Når du planlegger en reise til Lofoten, kan du glede deg til en spektakulær natur og opplevelser.

Reise til Lofoten med fly

Å fly til Lofoten er en av de mest effektive måtene å reise til denne vakre øygruppen på, og gir fantastiske luftige utsikter over Norges røffe landskap og kystlinje. Flere flyplasser og flyselskaper gir praktisk tilgang til dette fjerntliggende paradiset.

Flyplasser som betjener Lofoten

For å komme til Lofoten kan du fly til flere nærliggende flyplasser, hver med sine egne fordeler:

 • Bodø Lufthavn (BOO): Bodø Lufthavn, som ligger på fastlandet, er en viktig inngangsport til Lofoten. Herfra kan du ta en direkteflyvning til en av Lofotens lokale flyplasser eller velge en naturskjønn fergetur til øyene.
 • Harstad/Narvik Lufthavn (EVE): Fra Evenes går det forbindelser til Lofoten via buss. Det er et praktisk alternativ for reisende fra internasjonale destinasjoner.
 • Leknes Lufthavn (LKN): En av Lofotens lokale flyplasser, Leknes Lufthavn, tilbyr direkteflyvninger fra Bodø og andre regionale knutepunkter. Flyplassen er sentralt plassert og er et flott utgangspunkt for å utforske øyene.
 • Svolvær Lufthavn (SVJ): En annen lokal flyplass i Lofoten, Svolvær Lufthavn, har direkteflyvninger fra Bodø og gir enkel tilgang til den østlige delen av øygruppen.

Flyselskaper

Flere flyselskaper opererer flyvninger til og innenfor Lofoten:

 • Widerøe: Tilbyr flere daglige flyvninger fra Bodø til både Leknes og Svolvær, og er et pålitelig valg for reisende til Lofoten.
 • Norwegian og SAS: Begge flyselskapene tilbyr flyvninger til Bodø og Harstad/Narvik fra store norske byer, samt internasjonale destinasjoner. Fra disse flyplassene kan du koble deg til Lofoten via en kort Widerøe-flyvning eller andre transportalternativer.
View of Lofoten from plane

Sommeren 2024: Reis til Lofoten med buss

Sommeren 2024 kan du utforske Lofoten på en enkel og fleksibel måte med buss. The Arctic Route tilbyr sikre, komfortable og pålitelige bussruter, som gir full individuell frihet for din reise.

Oppdag Lofoten med The Arctic Route

Opplev sommeren over Polarsirkelen i Nord-Norge. Den praktiske hop-on hop-off-busstjenesten lar deg oppdage Lofotens fantastiske skjønnhet i ditt eget tempo. Reis enkelt mellom Svolvær og Å helt ytterst i havgapet.

Daglige forbindelser og gode fasiliteter

Med daglige forbindelser til Evenes lufthavn og Narvik togstasjon er denne busstjenesten den perfekte måten å fordype seg i Lofotens storslåtte landskap på. Bussene har engelsktalende sjåfører, gratis Wi-Fi og toaletter ombord, noe som sikrer en komfortabel reise. Denne daglige tjenesten opererer mellom juni og august.

Fleksibelt reisepass

I tillegg kan du bruke ditt reisepass både på denne ruten og på ruten Tromsø – Lofoten (Svolvær) – Tromsø, noe som gir deg enda mer fleksibilitet til å utforske Nord-Norge.

Summer route of Arctic bus

Reise til Lofoten med ferge (og tog)

Når du er i Nord-Norge, er en populær måte å komme til Lofoten på med ferge. Bilfergen fra Bodø til Moskenes er en naturskjønn rute som opererer regelmessig, og lar både bilpassasjerer og fotgjengere reise komfortabelt.

Et raskere alternativ for de som ikke reiser med bil er hurtigbåt fra Bodø til Lofoten. Fra Oslo kan du reise med tog hele veien til Bodø, noe som gjør det til en naturskjønn og avslappende reise. Den første delen av turen innebærer en syv timers togtur fra Oslo til Trondheim. Etter ankomst i Trondheim kan du fortsette reisen med en ti timers togtur til Bodø. For å gjøre reisen mer komfortabel, kan du vurdere å tilbringe en natt i Trondheim for å dele opp turen. Dette kan være en flott mulighet til å utforske en annen vakker norsk by.

Hurtigruten og Havila sine kystruter, både nordgående og sørgående, stopper ved flere havner i Lofoten, og tilbyr en annen naturskjønn måte å nå øyene på.

From the ferry between Mosknes in Lofoten and Værøy/Røst/Bodø.
Foto av Christine Baglo | Visit Norway

Reise til Lofoten med bil

Å kjøre til Lofoten er en fantastisk opplevelse, spesielt for de som ønsker å utforske det vakre landskapet i Nord-Norge i sitt eget tempo. Her er en guide til hvordan du kan komme deg til Lofoten med bil:

Ruten fra Oslo til Lofoten

Reisen fra Oslo til Lofoten tar omtrent 18-20 timer uten stopp, så det er en lang tur. Den mest populære ruten går via E6, som tar deg gjennom vakre landskap og byer. Du kan velge å dele opp turen over flere dager for å nyte severdighetene underveis.

 • Oslo til Trondheim: Start turen med å kjøre nordover på E6. Denne delen av reisen tar omtrent syv timer. Trondheim er et flott sted å stoppe for en pause eller overnatting. Her kan du utforske byen og kanskje nyte en god middag før du fortsetter reisen.
 • Trondheim til Bodø: Fortsett på E6 fra Trondheim til Bodø. Denne strekningen tar omtrent ti timer, og du vil passere gjennom vakre områder som Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Dette er en av de mest naturskjønne delene av turen, så sørg for å ta deg tid til å stoppe og nyte utsikten.
 • Bodø til Lofoten: Når du ankommer Bodø, kan du ta ferge fra Bodø til Moskenes. Bilfergen fra Bodø til Moskenes er en av de mest naturskjønne fergestrekningene i Norge, og turen tar omtrent 3,5 timer. Det er en opplevelse i seg selv, med spektakulære utsikter over fjorder og fjell.
Beach at Ramberg in Lofoten
Foto av CH | Visit Norway

Hvor er Lofoten?

Lofoten er en øygruppe som ligger i Nordland fylke i Nord-Norge, rett nord for Polarsirkelen. Øyene strekker seg fra fastlandet og ut i Norskehavet, og er kjent for sine dramatiske fjell, dype fjorder, vakre strender og pittoreske fiskevær. Hovedøyene i Lofoten inkluderer Austvågøy, Vestvågøy, Flakstadøy og Moskenesøy, som alle har sin egen unike sjarm og attraksjoner.

Svolvær er en av de største byene og fungerer som et administrativt senter i regionen, mens Reine ofte blir omtalt som en av de vakreste landsbyene i Norge.

Den beste tiden å besøke Lofoten

Den beste tiden å besøke Lofoten avhenger av hva du ønsker å oppleve:

 • Sommer (Juni til August): Dette er den mest populære tiden å besøke Lofoten på grunn av det milde været og de lange dagene med midnattssol. Det er en flott tid for utendørsaktiviteter som havørn safari, fotturer, fiske og kajakkpadling. Temperaturen er behagelig, og landskapet er frodig og grønt.
 • Vinter (November til Februar): Hvis du er interessert i å se nordlyset, er vinteren den beste tiden å besøke. I tillegg til nordlyset kan du også oppleve aktiviteter som trugetur og vinterpadling. Vinteren gir en magisk stemning med snødekte fjell og frosne fjorder.
 • Vår og Høst (Mars til Mai og September til Oktober): Disse sesongene er mindre turistpreget, men fortsatt vakre. Våren bringer tilbake det grønne landskapet etter vinteren, og høsten byr på fantastiske farger i naturen. Begge perioder gir gode muligheter for utendørsaktiviteter uten de store folkemengdene.

Hvor lang tid trenger man for å oppleve Lofoten?

For å få en fullverdig opplevelse av Lofoten, anbefales det å tilbringe minst 4-5 dager i området. Dette gir deg nok tid til å utforske hovedøyene, besøke de mest kjente severdighetene og delta i forskjellige aktiviteter. Her er noen høydepunkter du bør få med deg:

 • Utforske Fiskeværene: Besøk de ikoniske stedene som Reine, Henningsvær og Nusfjord.
 • Fotturer: Ta en tur til toppene som Reinebringen eller Ryten for fantastisk utsikt.
 • Strender: Utforsk de vakre strendene som Kvalvika, Uttakleiv og Haukland.
 • Kultur og Historie: Besøk Lofotr Vikingmuseum og lær om regionens rike historie.
 • Utendørsaktiviteter: Prøv fiske, kajakkpadling, RIB Safari eller se på ørnene.

Med en uke i Lofoten vil du ha enda bedre tid til å utforske i et roligere tempo og kanskje også oppleve noen av de mindre kjente perlene i området.

Lofoten er en destinasjon som tilbyr noe for alle, uansett når du velger å besøke eller hvor lenge du blir. Det er en opplevelse som vil gi minner for livet.

Inspirasjon til din neste reise