Hiker on top of Svolværgeita with views of the coast

10 ting å gjøre i Lofoten

Enten du er en natur-entusiast, kulturinteressert eller bare på utkikk etter uforglemmelige opplevelser, her er ti ting du absolutt må gjøre når du besøker Lofotens enestående og varierte landskap.

Dra på RIB-safari til Trollfjorden

Trollfjorden er et imponerende og naturlig mesterverk kjent for sin smale inngang og bratte fjellvegger som reiser seg rett opp fra vannet. Denne korte, men dype fjorden er berømt for sin vakre og nesten uberørte natur, og er et populært reisemål for både turister. Området er også et yndet sted for å observere havørner, noe som gjør det til et spesielt attraktivt reisemål for natur- og dyrelivsentusiaster. På Havørnsafari til Trollfjorden sørger lokale guider som kjenner hver holme og som vet hvor ørnene holder til at du får en opplevelse det er verdt å skrive hjem om.

A RIB boat from XXLofoten in Trollfjorden
RIB fra XXLofoten i Trollfjorden. Foto: Bob Engelsen

Se nordlyset

Å reise til Lofoten for å oppleve nordlyset er en unik og magisk opplevelse. Lofoten, med sin beliggenhet innenfor polarsirkelen, gir optimale forhold for å se nordlyset, spesielt fra oktober til mars. Klare, mørke netter er ideelle for å observere dette naturfenomenet. En nordlystur med den lokale guiden og prisbelønte fotografen Geir Nøtnes forsterker opplevelsen. Hans ekspertise sikrer at du er på rett sted til rett tid, og hans fotografikunnskaper hjelper deg med å fange lysets magi. Med Nøtnes' veiledning kan du lære hvordan du best fotograferer nordlyset, noe som garanterer minneverdige bilder fra reisen.

Northern lights in Lofoten on a guided trip with XXLofoten
På guidet nordlystur er du garantert gode plasser for fotografering. Foto: Bob Engelsen

Bli med på en guidet fototur

Å delta på en guidet fototur i Lofoten er en fantastisk måte å fange øygruppens unike skjønnhet. Med en lokal guide som kjenner de beste stedene og tidspunktene for fotografering, vil du kunne ta bilder som virkelig fanger essensen av dette fantastiske stedet. I nærheten av Svolvær finnes det flere kjente motiver som er populære blant fotografer, som den dramatiske Svolværgeita og de idylliske fiskeværene. En guidet fototur gir deg også muligheten til å lære nye teknikker og få tips om hvordan du best kan bruke kameraet ditt i de ulike lysforholdene som finnes i Lofoten.

Guide showing a secret place to a guest on the Lofoten Islands
Mange unike motiver - Lofoten er en yndet destinasjon for fotoglade reisende. Foto: Karianne Klovning

Opplev midnattssolen

Midnattsolen i Lofoten er en av de mest fortryllende naturopplevelsene man kan ha i Norge. Fra slutten av mai til midten av juli synker ikke solen under horisonten, og skaper et unikt og evigvarende dagslys. Dette fenomenet gir muligheter for å utforske Lofotens storslåtte landskap til enhver tid på døgnet.

Under midnattsolen kan man delta i en rekke aktiviteter, som fjellturer, fiske, og ikke minst kajakkpadling. XXLofoten tilbyr en spesiell kveldskajakktur, hvor du kan oppleve det særegne lyset og den magiske stemningen som midnattsolen bringer. Padling i det rolige vannet under en sol som aldri går ned, omgitt av det majestetiske landskapet, er en opplevelse som står i en klasse for seg.

Midnight sun and fisherman huts in Lofoten
Foto: Karianne Klovning

Bo i en tradisjonell rorbu

De ikoniske rorbuene i Lofoten er et viktig symbol på regionens fiskekultur. Opprinnelig bygget for å huse sesongarbeidende fiskere fra hele Norge, står disse fargerike, påler-baserte hyttene som et levende minnesmerke over Lofotens fiskeriets storhetstid. Rorbuer var enkle og funksjonelle, bygget for å gi ly under det strenge arktiske klimaet.

I dag har mange av disse historiske rorbuene blitt omgjort til sjarmerende og komfortable overnattingssteder for turister. De tilbyr en unik mulighet til å oppleve Lofotens naturskjønnhet og kultur på nært hold. Mens de har blitt modernisert for å imøtekomme dagens komfortstandarder, har de fortsatt mye av sin opprinnelige sjarm og karakter. For besøkende til Lofoten er en natt i rorbu en autentisk og minneverdig opplevelse.

Red fishing huts at Hamnøy in Lofoten with northern lights
Ikoniske rorbuer ved Hamnøy i Lofoten. Foto: Bob Engelsen

Ha en stranddag

Nord-Norge er kanskje ikke det første man tenker på når man planlegger en dag på stranden, men visste du at Lofoten har noen av de beste strendene og surfestedene i Europa?

Karakterisert av klar, turkis vann og hvite sandstrender, omkranset av majestetiske fjell, tilbyr de et dramatisk og nesten uvirkelig landskap. Et eksempel er Hauklandstranden som Lonely Planet kåret til den beste i Europa, kjent for sitt blendende blå vann og hvite sand, omgitt av imponerende fjell.

Det som gjør disse strendene enestående, er kontrasten mellom det arktiske klimaet og det man tradisjonelt forventer av en strand. Selv om vannet kan være for kaldt for tradisjonell bading, er strendene ideelle for turgåing, fotografering og til og med surfing for de eventyrlystne. I tillegg tilbyr midnattssolen om sommeren en unik mulighet til å oppleve strandlivet under kontinuerlig dagslys.

Woman in orange jacket walking barefoot on the beach
Du kan ikke være redd for litt kaldt vann skal du bade på strendene i Lofoten. Foto: Karianne Klovning

Opplev Lofotr Vikingmuseet

Lofoten er et område rikt på tradisjon, kultur og historie. Lofotr Vikingmuseet i Bøstad er den største turistattraksjonen i området. Besøkende tas med tilbake i tid til vikingtiden og får muligheten til å oppleve hvordan de gamle vikingene levde.

På 1980-tallet ble Europas største vikinglanghus avdekket her, og den 83 meter lange bosetningen er nå museets hovedattraksjon.

I tillegg til å lære om historie og arkeologi, kan du delta i aktiviteter som hesteridning for barn, roing i et vikingskip, øksekasting og bueskyting.

Lofotr Viking museum in Lofoten
Foto: Terje Rakke - nordnorge.com

Utforsk Svolvær

Svolvær, hovedstaden i Lofoten, er et must for enhver reisende til Nord-Norge. Kjent for sin unike kombinasjon av storslått natur og kulturell rikdom, tilbyr Svolvær en sjarmerende blanding av småbysjarm og maritime opplevelser. Byen er et yndet sted for kunstnere og fotografer, takket være det fantastiske lyset og landskapet.

I Svolvær kan besøkende oppleve alt fra fjellturer til båtturer. Byen er spesielt kjent for Svolværgeita, en kjent fjellformasjon som tiltrekker klatrere fra hele verden. For historieinteresserte er et besøk til Lofoten Krigsminnemuseum et must, hvor man kan lære om regionens rolle under andre verdenskrig.

Matentusiaster vil sette pris på Svolværs rike utvalg av fersk sjømat, spesielt tørrfisk, en lokal delikatesse. Byens gallerier og kunstbutikker fremhever regionens kunstneriske arv, med verk inspirert av det arktiske landskapet.

For å komme seg til Svolvær, kan man fly til Svolvær Lufthavn eller ta Hurtigruten og Havila Kystruten.

Drone view of Svolvær
Blåtime i Svolvær. Foto: Bob Engelsen

Dra på fisketur

Lofotfisket etter skrei har vært ryggraden i Lofotens økonomi og kultur i over tusen år. Hver vinter trekker skrei (vandrende torsk) fra Barentshavet til Lofoten for å gyte, noe som har skapt grunnlag for det sesongbaserte fisket. Det har formet de lokale samfunnene, tradisjonene og til og med landskapet, særlig gjennom de ikoniske "rorbuene" og fiskehjellene for tørking av fisken.

I dag kan besøkende oppleve denne rike fisketradisjonen gjennom organiserte fisketurer. XXLofoten sine fisketurer med den autentiske fiskebåten MS Symra gir en god innføring til tradisjonelle fiskemetoder om bord på en tradisjonell fiskeskøyte som har vært i drift siden 1917. Disse turene tilbyr ikke bare innsikt i betydningen av Lofotfisket, men knytter også deltakerne til det tidløse livet i Lofotenøyene. Skal du dra på fisketur under Lofotfisket, må du reise mellom februar til april. Men fortvil ikke, fisket langs kysten av Lofoten er godt resten av året også.

Fishing trip with MS Symra during the traditional Lofoten fishery
Lofotfisket er en av vinterens spesielle opplevelser. Foto: Carl Filip Olsson

Gå på en episk fjelltur

Å gå på fjelltur i Lofoten er en unik opplevelse takket være den blendende naturskjønnheten og det varierte landskapet. Hver fjelltopp tilbyr en ny utsikt over det dramatiske landskapet, fra dype fjorder til spektakulære kystlinjer. Blant de mest kjente toppene er Reinebringen, kjent for sin imponerende utsikt over Reinefjorden, og Svolværgeita, kjent for sine utfordrende klatreruter.

Det som gjør fjellturer i Lofoten spesielt unikt er kombinasjonen av tilgjengelighet og vill, urørt natur. Her kan både nybegynnere og erfarne turgåere finne ruter som passer deres ferdighetsnivå. Med det dramatiske landskapet som bakgrunn, er det en ypperlig måte å oppleve den arktiske naturen på nært hold.

XXLofoten tilbyr guidet fjellturer som er tilpasset ulike erfaringsnivåer. Dette gir en trygg og informativ måte å utforske fjellene på, med lokale guider som kjenner områdets historie og geografi. Guidede turer kan tilby en dypere forståelse av områdets unike natur og kultur.

Woman hiking on a mountain top in Lofoten with the midnight sun
Topptur i Lofoten er noe helt magisk! Foto: Karianne Klovning

Skrevet av Robyn Roste - profesjonell skribent som bor og arbeider i Abbotsford BC Canada