Norwegian sea eagle flying on the coast of Lofoten

Alt du trenger å vite om havørnene i Lofoten

Et dypdykk i historien og livssyklusen til de imponerende havørnene i Lofoten.

Den majestetiske havørnen

Havørnen er Norges største rovfugl. Med sin karakteristiske hvite stjert og et vingespenn på opptil 2,4 meter dominerer denne fuglen himmelen over Lofoten. På tross av det kongelige utseendet har denne fuglens historie vært preget av kamp for overlevelse.

Sea eagle in Lofoten.
Havørn i Lofoten. Foto: Bob Engelsen

Havørnjakt med bare hender

Praksisen med å jakte havørn med bare hender i Norge, spesielt på Værøy i Lofoten, strekker seg århundrer tilbake. Den italienske presten Francesco Negri, som reiste til Nordkapp i 1665, var blant de første til å dokumentere de spesielle metodene som ble brukt av ørnejegerne i Værøy.

Jakten foregikk ved at jegere ventet i isolerte steinhytter. Med saueinnvoller som agn lokket de forsiktig til seg fuglene. Når ørnen fokuserte på måltidet greip jegeren den ved klørne, for deretter å dra den mektige fuglen inn i hytta for å avlive den.

Sea eagle safari in Lofoten on a sunny day, in Trollfjorden
Havørnsafari i Trollfjorden. Foto: Bob Engelsen

På randen av utryddelse

I 1845 innførte Norge ny lovgivning i et forsøk på å kontrollererovdyrbestanden, inkludert havørn. Dette tiltaket hadde som mål å beskytte husdyr og supplere fiskernes inntekter, men det markerte en utfordrende æra for havørnens overlevelse.

Gjennom årene førte jaktpraksisen til et betydelig fall i havørnbestanden, og i 1951 nådde bestanden et historisk lavpunkt.

Vendepunktet kom i 1968 da lover som beskyttet havørner ble innført. Siden da har bestanden gjort en bemerkelsesverdig bedring, noe som gjør Lofoten til et av verdens viktigste hekkeområder for disse fuglene.

Sea eagle flying over a RIB boat in Trollfjorden.
Foto: Bob Engelsen

Livssyklusen til havørnen

Havørner holder seg med samme partner hele livet. De bygger store reder med pinner, mose, tang og ull, og hver vår legger hunnen 1 til 3 egg. Begge foreldrene hjelper til med å holde eggene varme i omtrent 40 dager til de klekkes.

Ungene begynner å bevege seg i redet etter ti dager og flyr ut etter omtrent 70-80 dager. De blir fullvoksne og når reproduktiv modenhet når de er rundt 5 år gamle.

Havørner lever vanligvis i rundt 27 år, men noen individer har levd opp til 42 år i fangenskap. De lever hovedsakelig av fisk og sjøfugler, spesielt dykkende arter, men de spiser noen ganger mindre pattedyr (inkludert lam) og åtsel. I sjeldne tilfeller kan de ty til kannibalisme.

Sea Eagle flying low above the water in Lofoten
Foto: Geir Notnes

Et uforglemmelig møte

Havørnsafariene i Lofoten har blitt et must for besøkende, og tilbyr en unik mulighet til å se disse fuglene på nært hold. Fra dekket på RIB-båter kan turister vitne havørnene i deres naturlige habitat, spesielt rundt den legendariske Trollfjorden.

I dag, takket være bevaringsarbeid, kan Lofoten skryte av en blomstrende havørnbestand. Nordland fylke, spesielt, har mer enn 35% av Norges havørnbestand, noe som understreker områdets globale betydning for disse fuglene.

Sea eagle in the polar night, Lofoten
Havørnsafari i mørketiden. Foto: Carl Philip Olsson

Opplev havørnen på nært hold: